Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011.08.26.

2011.08.26

Sziasztok!

A nap képe...:

A törpehörcsögről:

A kifejlett állatok hosszúsága legfeljebb 6-7 cm, a farok hossza is csupán 0,5-0,8 cm. Szemük és fülük - a testhez viszonyítva - nagy és feltűnő. Nyilván azért, mert leginkább alkonyatkor és hajnalban vannak ébren. Egyetlen színben léteznek: hátukat szürkés zsemleszínű, torkokat és hasukat fehér, igen finom tapintású szőrzet borítja. A bundájuk alkalmas arra, hogy még a mínusz 15 °C-os hidegben is vígan meglegyenek. Állatkereskedésekben nem elterjedt, célszerű tenyésztőtől beszerezni .   

Az állat helyének kialakítása

Lelőhelyükön föld alatti kotorékokat készítenek maguknak, amelyek mindössze 30-50 cm mélyen vannak. Terráriumi elhelyezésük nem igényel nagy helyet. Egy-egy párnak elég egy 30-35 cm hosszú és legalább 25 cm magas terrárium (bár ennél a magasságnál célszerű rácsos tetőt is felszerelni). Szobahőmérsékleten jól érzik magukat, de a hirtelen hőmérsékletváltozásra és a huzatra érzékenyek. Melléképületben is elhelyezhetjük őket, csak vigyázni kell, hogy a hőmérséklet télen se süllyedjen 10 °C alá. A helyiség jól szellőző és huzatmentes legyen.

 

Etetés-itatás

Vizet szinte egyáltalán nem isznak, a folyadékot a lédús zöldfélékből nyerik. Nyáron, ha nagy a meleg és nem tartózkodunk otthon egy-két napig, használhatunk önitatót. Lehetőleg kifejezetten hörcsögök számára gyártott mag- vagy tápkeveréket használjunk. Ezzel sok problémát megelőzhetünk! A friss zöldfélék biztosítása a vízszükséglet fedezésén túl egyéb szempontok miatt is fontos!

Legjobb a szabadban (tiszta helyről!) szedett fű, pitypanglevél, tyúkhúr, egyéb kerti gyomok, de adhatunk almát, görögdinnyét, sárgarépát, paprikát, paradicsomot, céklát, marharépát, uborkát és sok más gyümölcs- és zöldségfélét is. Hetente kétszer-háromszor adjunk állati eredetű fehérjét tartalmazó ételeket. Ez lehet sajt, túró, lisztkukac, szöcske, főtt csirkecsont, ún. dropszok stb.

És még egy cuki képet is hoztam nektek:

szotyi2.jpg