Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011.07.31.

2011.08.01

Sziasztok!

A nap képe...:

Az Oroszlánfejű törpenyúlról:

Származás

Ez a fajta viszonylag új keletű, de egyre népszerűbb. Belgiumból ered, ahol a svájci rókanyulat (mely nem törpe fajta) belga törpével kereszteztek. Ennek eredménye egy rövid szőrű nyúl lett, sörénnyel a feje körül. A különböző országok különféle standardokra törekednek a fajtával kapcsolatban, míg az Egyesül Államokban az állat kis méretére törekednek (mely formailag a holland törpére hasonlít), addig Angliában a minél nagyobb és egyöntetűbb sörény elérése a cél. Hazánkban egyre népszerűbb fajtává válik, viszont eléggé vegyes az állomány mind testnagyság, mind pedig sörényforma tekintetében.

Testfelépítés és küllem

Magát a sörényességet egy domináns gén okozza, mely az aljszőr hosszabbodását idézi elő a nyak, a pofaalja és a comb tájékán. Ez különböző mértékű lehet, de bármely nagyságú sörénnyel rendelkező nyulat oroszlánfejűnek kell tekinteni. A sörény jellemzője, hogy körbeéri ma fejet, de az arcorri és a szemek közötti rész sima szőrű. Hossza 5 és 8 cm között változhat.

Az állat általános standardjára az erős, lekerekített fej, felálló fülek (maximum 7,6 cm) közepes hosszúságú végtagok, magas tartás (mely láttatja magát a sörényt) jellemző.

Szőrzet, színezet

Minden színváltozat elfogadott.